English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Η ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ ΤΟΥ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΗΜΟ ΤΟΥ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΙΚΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ…

Οι καταστροφές στην Κεφαλονιά, από τον ανηλεή σεισμό και τους μετασεισμούς, είναι τουλάχιστον τραγικές. 50% των κατοικιών έχουν κριθεί μη κατοικήσιμες, εκατοντάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις διαλύθηκαν, ενώ το πλιάτσικο καλά κρατεί…
Η οργή και απόγνωση των πληγέντων έχουν φθάσει και αυτές στο κόκκινο, καθώς η αντοχές τους έχουν...
πλέον εξαντληθεί. Η τουριστική δε οικονομία του νησιού βουλιάζει μαζί με την ψυχολογία του.
Οι επιπτώσεις του σεισμού αφορούν όχι μόνο την σημερινή εφιαλτική κατάσταση με τους κατοίκους του νησιού να έχουν κηρυχθεί άστεγοι, και την οικονομία του να διολισθαίνει απότομα, αλλά και τους προβλεπόμενους δείκτες της μελλοντικής τουριστικής και αγροτικής ανάπτυξης να μειώνονται δραματικά.      
Σε μια ήδη λεηλατημένη Ελληνική κοινωνία από αιματηρούς φόρους, χαράτσια, περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και ανεπαρκείς κοινωνικές παροχές, ο σεισμός έρχεται να δώσει το τελειωτικό χτύπημα στους δοκιμαζόμενους κατοίκους της Κεφαλονιάς.
Τα μέτρα που έρχονται να ανακουφίσουν τους πληγέντες από πλευράς του κράτους, δεν αποτελούν τίποτε άλλο παρά μια κοπιαρισμένη συνταγή των μέτρων που είχαν ληφθεί στο σεισμό του 1999, στην Αθήνα και βεβαίως λειτούργησαν αποτελεσματικά αλλά για την εποχή και τις ανάγκες που τότε υπηρέτησαν.
Σήμερα σε μια άλλη εποχή, όπου οι οικονομικές συγκυρίες αποτελούν ανασκευασμένο επιχείρημα  της φιλοσοφίας του καπιταλισμού και απειλούν  πλέον με ορθή, προσανατολισμένη κάνη, τις κοινωνικές εγγυήσεις της κάθε Πολιτείας απέναντι στους πολίτες της,  το πρόσημο του «πλεονασματικού» σεισμού φαίνεται να είναι θετικό… όπως το πρόσημο του πλεονάσματος της καινούργιας χρονιάς…

Μέλλει  να αποδειχθεί, αν το  πρόσημο του πλεονάσματος, θα αποβεί θετικό και για τις κοινωνικές ανάγκες της διερρηγμένης συνολικά ελληνικής οικονομίας αλλά και τις επιμέρους ανάγκες της κατεστραμμένης Κεφαλονιάς και δεν διοχετευθεί στο μεγαλύτερο μέρος του προς κάλυψη του χρέους απέναντι στους δανειστές...
Οι επιδοτήσεις ενοικίου, το εφάπαξ ποσό για τις οικοσκευές, οι υποτυπώδεις φορολογικές και τραπεζικές ελαφρύνσεις σε ιδιώτες και επιχειρήσεις, καθώς και τα δάνεια που συνιστούν για την ανακατασκευή των σπιτιών με 80% συμμετοχή κρατικής επιδότησης και 20% άτοκη συμμετοχή του ιδιώτη, αποτελούν ελλιπή και σχηματοτεχνική προσέγγιση της αντιμετώπισης των αναγκών της Κεφαλλονίτικης κοινωνίας, προκειμένου να σταθεί στοιχειωδώς στα πόδια της.  
Και αυτό γιατί όσο και αν οι επιδοτήσεις ενοικίου, οι οποίες είναι φυσικά περιορισμένης χρονικής διάρκειας, λύσουν το πρόβλημα της προσωρινής στέγασης, η μόνιμη στέγαση δεν παύει να είναι το ζητούμενο για τον μέσο πληγέντα, και αυτό το πρόβλημα δεν λύνεται με δανεισμούς, τους οποίους δεν μπορεί να σηκώσει στην πλάτη του. Γιατί και η συμμετοχή του 20% θεωρείται δυσβάστακτη, αλλά και μη πραγματιστική.
Η πλεονασματική «εκεχειρία» λοιπόν του τρέχοντος έτους, θα έπρεπε να δίνει τουλάχιστον  την δυνατότητα στο κράτος να ασκήσει  μέτρα πρόνοιας, στον ύψιστο βαθμό, στα οικονομικά στρώματα της Κεφαλονιάς που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο δανεισμό, με βάση τα εισοδηματικά τους κριτήρια και τις ήδη τρέχουσες υποχρεώσεις τους προς τράπεζες και δημόσιο, που σημαίνει να επιδοτήσει ολοκληρωτικά τις ανακατασκευές των «κόκκινων» σπιτιών σε αυτές τις οικονομικά ασθενέστερες ομάδες.   
Και αυτό ναι μπορεί να αποτελέσει μια πρώτη εμπράγματη εγγύηση ότι το πλεόνασμα δεν αποτελεί ένα «ουτοπικό» επιχείρημα  προκειμένου να εξυπηρετηθούν και πάλι οι «καλοί» μας δανειστές…   

ΜΠΛΕΤΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ
MBA MASTER IN BUSINESS ADMINISTRATION - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
BSc MARKETING/MANAGEMENT - NEA YOΡΚΗ
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

blog: panagiotableta.blogspot.gr
e-mail: bletas.p1@gmail.com